Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)


Το ‘’Προσφυγάκι’’ μας εμπνέει να φτιάξουμε τα ‘’Μικρά Βιβλία’’ μας.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙ

Το ‘’Προσφυγάκι’’ είναι ένα αγαλματάκι κατασκευασμένο από μάρμαρο και έχει ύψος 63 εκατοστά. Παριστάνει ένα μικρό βοσκόπουλο που κρατάει στην αγκαλιά του με αγάπη ένα σκυλάκι. Το παιδάκι φοράει κοντή κάπα με κουκούλα και έχει τα ποδαράκια του γυμνά. Το βρήκε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης το 1922 σε ανασκαφές στη Νύσσα της Μικράς Ασίας και το μετέφερε ο ίδιος, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, στην Αθήνα και το παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τότε πήρε το όνομα «το προσφυγάκι».

ΤΑ ‘’ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ’’

Το «Μικρό Βιβλίο» είναι μια υπέροχη ιδέα που εμπνεύστηκε ο Σελεστέν Φρενέ, ένας πρωτοπόρος Γάλλος παιδαγωγός ο οποίος έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα. Για την κατασκευή του χρειαζόμαστε μια κόλλα σε μέγεθος Α4, διπλωμένη και κομμένη στο σχήμα που φαίνεται στην εικόνα. Είναι ένα βιβλίο τόσο μικρό, που χωράει σχεδόν παντού και που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπνέει δασκάλους και μαθητές σε όλον τον  κόσμο  που μέσα από αυτήν τη δημιουργική εργασία όχι μόνο μαθαίνουν κάτι νέο, αλλά συνεργάζονται, επικοινωνούν και εκφράζονται. Επιλέγοντας το θέμα που προτιμάμε κάθε φορά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας μικρά βιβλία , μαθαίνοντας έτσι να ανακαλύπτουμε τη γνώση ή να εκφράζουμε τις ιδέες τους και να τα μοιραζόμαστε , με συμμαθητές και φίλους μας. (Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας «Μικρό Βιβλίο», αναζητήστε στην ιστοσελίδα www.petitslivres.free.fr )


Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας ‘’Το άγαλμα που κρύωνε’’ του Χ. Μπουλώτη και τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων δημιουργήσαμε  τις δικές μας εικονογραφημένες ιστορίες τις οποίες αποτυπώσαμε στα δικά μας ‘’Μικρά Βιβλία’’.

 
 
 
 
 


Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΕ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 17 και 18 Μάϊου, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ που φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια λειτουργίας.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ έχει σημαντικές συλλογές, που αφηγούνται την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών παράλληλα με την εξέλιξη του Οργανισμού  αλλά και την ιστορία της Ελλάδας.

Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκτήσαμε ήταν μοναδικές και κατανοήσαμε πόσο σημαντική και ραγδαία ήταν η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών τις τελευταίες δεκαετίες. Ακολουθώντας την  εξέλιξη της τεχνολογίας και των υπολογιστών οι τηλεπικοινωνίες, εκφράζουν και ικανοποιούν την ανάγκη του ανθρώπου να ανταλλάσσει πληροφορίες και μηνύματα εκμηδενίζοντας τον χρόνο και την απόσταση.

Η ιστορία που μας αφηγήθηκαν η ξεναγός μας και τα αντικείμενα που είδαμε ήταν ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ!

Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του Μουσείου στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ 3ο)


Το Σάββατο 9 Μαΐου, παρακολουθήσαμε από την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας – απευθείας μέσω τηλεδιάσκεψης - την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο για τη βράβευση των έργων που συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικότητας μαθητών Δημοτικών Σχολείων με θέμα ‘’ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ’’.
Προς αξιολόγηση κατατέθηκαν 440 προτάσεις από 350 εκπαιδευτικούς και 2.000 μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα.

H παράσταση κουκλοθεάτρου ‘’Φαντάζομαι το Σχολείο των Ονείρων μου’’, που υποβάλλαμε στην κατηγορία Θεατρικό Δρώμενο πήρε την 3η θέση!

  
Η κατασκευή ‘’Το Θαλασσινό Σχολείο’’ που υποβάλλαμε στην κατηγορία  Πλαστικές Τέχνες, πήρε την 6η θέση!

 H εκδήλωσή μας ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα και τελείωσε στις δέκα περίπου το βράδυ. Ήταν εκεί όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης που ήρθαν να υποστηρίξουν και να πανηγυρίσουν για τα έργα των συμμαθητριών τους που βραβεύτηκαν.

Μας εμψύχωσαν οι γονείς τους και τον τόνο έδωσε η Διευθύντριά μας κυρία Χριστίνα Αγγελάκου που ήταν μαζί μας από την αρχή ως το τέλος.

Εξαιρετική και η ‘’χορηγία’’ του κυρίου Μ. με πολλά καλαμάκια, πίτες και πατάτες λίγο πριν το τέλος της όμορφης αυτής γιορτής μας.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ και σε όσους στήριξαν την προσπάθειά μας!

Τα σχολεία που βραβεύτηκαν θα λάβουν έπαινο, ένα λογισμικό «office13» της Microsoft, και από ένα βιβλίο σχετικά με τα κίνητρα στη μάθηση, από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg.

ΜΙΚΡΟΙ ΑΪΝΣΤΑΪΝ


Ολοκληρώθηκαν και οι δύο φάσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής που οργάνωσε όπως κάθε χρόνο η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

Στην πρώτη φάση που έγινε στο σχολείο μας στις  31 Μαρτίου, συμμετείχαν 14 παιδιά της τάξης μας τα οποία πήγαν όλα πολύ καλά. Ξεχώρισαν τα γραπτά της Γεωργίας Μ., του Θανάση Ο., του Πέτρου Μ., του Άγγελου Κ. και του Ντίνου Π.

Από τους παραπάνω μαθητές και μαθήτριες  - ο Άγγελος Κ. και ο Ντίνος Π. οι οποίοι αρίστευσαν, συμμετείχαν σύμφωνα και με τους όρους του διαγωνισμού στη δεύτερη φάση που έγινε σε εξεταστικά κέντρα στις 16 Μάϊου.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

Τα θέματα αλλά και τις απαντήσεις της πρώτης και της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού μπορείτε να τα (ξανα)δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
 

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Χρόνια Πολλά στις μητέρες όλου του κόσμου!


μαμά , μητέρα , μάνα , μανούλα, mammy , mother, maman, mère, mum, Mutter, mamma , madre,  mamá, madre, mom , mor, мама , мать, Mommy, nënë, мама, майка, mom,mor, ema, äiti, anya, ibu, mam, mháthair, mamma, moeder, mama, matka, anne, mamička, matka, mama, maminka, matka, mama, мама, mãe, мама, mamma, mor, mama, مادر،مادر, mama, Մայրիկ, մայրը, mamma, māte, mom, mam, ina, ma, m, mamma, móðir
 
Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου,
 το πιο γλυκό όνομα!
 
  
Χρόνια σας Πολλά!
 

      
 

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Καλό μήνα με το στεφάνι που φτιάξαμε στην τάξη!

 

Τα Δευτεράκια του Β2 στην τάξη μας!


Την Τετάρτη 27 Απριλίου επισκέφθηκαν την τάξη μας οι μαθητές του Β2 τμήματος μαζί με τη δασκάλα τους κυρία Πηγή Γρύλλη και μας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για το πώς θα προστατευτούμε από τους ιούς, τα βακτήρια, τα παράσιτα και τους μύκητες.

 


Όλα αυτά μας τα παρουσίασαν με ποιήματα που έγραψε η κυρία Πηγή και με τα παιδιά στους ανάλογους ρόλους.

 
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τα παιδιά αλλά και τη δασκάλα τους για την υπέροχη παράσταση-ενημέρωση.

 

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ… πεζός ή με ποδήλατο


Με αφορμή το μάθημα της γλώσσας «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ασχοληθήκαμε με διάφορες βιωματικές δραστηριότητες στην τάξη για το πώς μπορούμε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια ως πεζοί ή ως ποδηλάτες.
 
 
Στη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων μας και του μαθήματος, μιλήσαμε για τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας, για τα μέτρα ατομικής ασφάλειας όταν κινούμαστε με ποδήλατο, για τον τρόπο που διασχίζουμε το δρόμο ως πεζοί, τις διαβάσεις και τα φανάρια και πάντα να έχουμε το νου μας και στο πως μπορεί να αντιδράσουν οι άλλοι οδηγοί που αρκετές φορές όπως διαπιστώσαμε δεν τηρούν αυτούς τους κανόνες.

Στη συνέχεια αυτών των δράσεών μας το σχολείο προσκάλεσε την Πέμπτη  30 Απριλίου την ομάδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) όπου παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε σε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια.
Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”» συστάθηκε  στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό και κύριος σκοπός του είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα.






Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τους σκοπούς του ΙΟΑΣ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου: http://www.ioas.gr/default.php

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Τα έργα μας για τον διαγωνισμό «Ας φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας», στις πρώτες θέσεις!


Η τάξη μας συμμετείχε με τα δύο έργα  που μπορείτε να δείτε στους διπλανούς συνδέσμους, στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης Μαθητών Δημοτικών Σχολείων με θέμα: «Ας φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας» για το σχολικό έτος 2014-2015. Την διοργάνωση έχει αναλάβει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Η κριτική επιτροπή στις 27 Απριλίου ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των έργων που υπέβαλλαν τα σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Τα νέα για την Τάξη μας είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!

Το έργο Το θαλασσινό σχολείο της Νικολλέτας Β. και της Χριστίνας Β. πήρε την 6η θέση (!) και θα πάρει Ειδική Τιμητική Διάκριση ενώ,

Η παράσταση κουκλοθεάτρου Το σχολείο που ονειρεύομαι της Ευτυχίας Χ., Γεωργίας Μ., και Χριστίνας Β., κατατάχτηκε στις τρεις πρώτες θέσεις (!) και το τελικό αποτέλεσμα θα το ξέρουμε το Σάββατο 9 Μαΐου, στην ειδικά τελετή που θα γίνει στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο στις 18:00, όπου θα γίνει και η απονομή όλων των βραβείων.

Τις επιστολές που λάβαμε μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω:
Επειδή δεν θα μπορέσουμε να είμαστε στο Ρέθυμνο, το Σάββατο 9 Μαΐου θα συμμετάσχουμε στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης που θα οργανώσουμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Είμαστε όλοι προσκεκλημένοι να παρακολουθήσουμε την τελετή, να μιλήσουμε για το έργο μας και συγχαρούμε τα παιδιά για την εξαιρετική τους προσπάθεια και τα αποτελέσματά της.

Θα ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες με επόμενη ανακοίνωση του σχολείου.