Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)


Το ‘’Προσφυγάκι’’ μας εμπνέει να φτιάξουμε τα ‘’Μικρά Βιβλία’’ μας.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙ

Το ‘’Προσφυγάκι’’ είναι ένα αγαλματάκι κατασκευασμένο από μάρμαρο και έχει ύψος 63 εκατοστά. Παριστάνει ένα μικρό βοσκόπουλο που κρατάει στην αγκαλιά του με αγάπη ένα σκυλάκι. Το παιδάκι φοράει κοντή κάπα με κουκούλα και έχει τα ποδαράκια του γυμνά. Το βρήκε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης το 1922 σε ανασκαφές στη Νύσσα της Μικράς Ασίας και το μετέφερε ο ίδιος, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, στην Αθήνα και το παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τότε πήρε το όνομα «το προσφυγάκι».

ΤΑ ‘’ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ’’

Το «Μικρό Βιβλίο» είναι μια υπέροχη ιδέα που εμπνεύστηκε ο Σελεστέν Φρενέ, ένας πρωτοπόρος Γάλλος παιδαγωγός ο οποίος έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα. Για την κατασκευή του χρειαζόμαστε μια κόλλα σε μέγεθος Α4, διπλωμένη και κομμένη στο σχήμα που φαίνεται στην εικόνα. Είναι ένα βιβλίο τόσο μικρό, που χωράει σχεδόν παντού και που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπνέει δασκάλους και μαθητές σε όλον τον  κόσμο  που μέσα από αυτήν τη δημιουργική εργασία όχι μόνο μαθαίνουν κάτι νέο, αλλά συνεργάζονται, επικοινωνούν και εκφράζονται. Επιλέγοντας το θέμα που προτιμάμε κάθε φορά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας μικρά βιβλία , μαθαίνοντας έτσι να ανακαλύπτουμε τη γνώση ή να εκφράζουμε τις ιδέες τους και να τα μοιραζόμαστε , με συμμαθητές και φίλους μας. (Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας «Μικρό Βιβλίο», αναζητήστε στην ιστοσελίδα www.petitslivres.free.fr )


Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας ‘’Το άγαλμα που κρύωνε’’ του Χ. Μπουλώτη και τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων δημιουργήσαμε  τις δικές μας εικονογραφημένες ιστορίες τις οποίες αποτυπώσαμε στα δικά μας ‘’Μικρά Βιβλία’’.

 
 
 
 
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.