Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών

Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά.

Ξεκινήσαμε το όμορφο ταξίδι των φετινών εκπαιδευτικών μας επισκέψεων από το Μουσείο Ηρακλειδών με τη συμμετοχή μας στο νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά». Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πορεία αναζήτησης της διασύνδεσης Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών, μέσα από δραστηριότητες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με διαδραστικά και παραστατικά εκθέματα εκλαΐκευσης και κατανόησης της επιστημονικής σκέψης, καθώς και επιλεγμένα έργα Τέχνης από τα σημαντικότερα εικαστικά ρεύματα. Το πρόγραμμα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο  αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, στην κατεύθυνση της Διδακτικής Διαθεματικότητας διασυνδέοντας τα Μαθηματικά με την Επιστήμη, τις Τέχνες και τη Φιλοσοφία.

 H σύγχρονη σχολική εκπαίδευση δίνει έμφαση στη σύνδεση η οποία υπάρχει ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά πεδία. Τα τελευταία χρόνια, η εκπαιδευτική κοινότητα επιχειρεί να αμβλύνει τη σχέση μεταξύ των μαθηματικών και  της τέχνης με τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας. Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιούμε τις τέχνες για τη βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών τόσο μέσα από την ενασχόληση των μαθητών με τις τέχνες, όσο και μέσα από τη διδασκαλία των μαθηματικών μέσω της τέχνης. Ειδικότερα για τα μαθηματικά, επισημαίνουμε την επίδραση της συγκεκριμένης επιστήμης σε εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, όπως οι τέχνες ώστε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να κατανοήσουν το ρόλο των μαθηματικών στην ανθρώπινη εξέλιξη, τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή μας ζωή αλλά και τη σχέση τους με άλλους τομείς του πολιτισμού μας.  Η Επιστήμη και η Τέχνη είναι προϊόντα του ίδιου του πολιτισμού μας και τεράστια κεφάλαια της πνευματικής και κοινωνικής κληρονομιάς μας.

 
 
 Μιλήσαμε και ασχοληθήκαμε με τη Συμμετρία στη Φύση, την Τέχνη και στα Μαθηματικά, τις Αναλογίες και τη Χρυσή Τομή, τη Μουσική και το Μέτρο, παίξαμε με το Φως και τις Σκιές, μάθαμε για την Προοπτική, τις Οφθαλμαπάτες της Τέχνης και τη Γεωμετρική Αλήθεια. Εντυπωσιαστήκαμε με τους Φακούς και τα Κάτοπτρα, μετρήσαμε επιφάνειες και απαντήσαμε σε μαθηματικές ερωτήσεις.
 
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα θα βρείτε ΕΔΩ

 
Οι δραστηριότητες της Τέχνης, της Επιστήμης και των Μαθηματικών και η διασύνδεσή τους όπου αυτό είναι εφικτό θα συνεχιστούν και μέσα στην τάξη. Επίσης στη δράση μας ''ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ'' που θα ξεκινήσει στο 2ο Τρίμηνο, θα φτιάξουμε και θα προγραμματίσουμε με τη χρήση ειδικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας τα δικά μας ρομποτάκια. 


 
 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.